Bossu Cup 2022

Bossu Cup 2022
Beste sportvrienden,

Graag willen we u allen uitnodigen om samen een vergeten traditie opnieuw tot leven te roepen. Lang geleden kwamen de clubs Keerpunt, Kiksham, Kromveld en Putse tijdens de Kerstvakantie samen om een Kerstcup te spelen. Wel, graag stellen we jullie met een warm hart de Bossu Cup voor. Naam werd afgeleid van een historisch hoofdstuk uit onze regio.

Na wat zoekwerk voor een leuke naam ontdekte ik in de geschiedenisboeken “De slag van Rijmenam”. De Slag bij Rijmenam was een veldslag te Rijmenam op 1 augustus 1578, in het begin van de Tachtigjarige Oorlog tussen de Staten-Generaal van de Nederlanden en de Spaanse gouverneur-generaal. De slag eindigde als een nederlaag voor de Spanjaarden.

Na de Pacificatie van Gent braken in de Nederlanden opstanden uit tegen koning Filips II van Spanje. Die zond toen zijn halfbroer Don Juan in november 1576 met versterking naar het gebied. Hij had een overwinning geboekt in de Slag bij Gembloers. Daarop zonden Elizabeth I en de hertog van Anjou versterkingen voor de Staten-Generaal. Die sloegen in juli 1578 hun kamp op te Rijmenam onder de algemene leiding van de graaf van Boussu.

Het leger van Don Juan viel aan vroeg in de morgen op 1 augustus. Hij probeerde Boussu naar voor te lokken voor een slag in open veld, maar die bleef achter de gegraven approches. Na drie uren wachten beval Don Juan een compagnie musketiers onder Alonso de Leyva en drie groepen kurassiers onder Markies del Monte om een schijnaanval in te zetten tegen de achterzijde van het dorp. Dit keer stuurde Boussu Norris ernaartoe. Na dit eerste treffen kwamen de Schotten onder Stuart en de Spaanse infanterie onder Fernando Álvarez de Toledo mee in de strijd. Tezelfdertijd rukte Alexander Farnese op naar de grachten. Toledo sloeg Norris terug tot in het dorp. Norris stak enkele huizen in brand en zette een tegenaanval in. De Spaanse commandanten dachten dat Boussu de terugtocht bevolen had en daarom alles in brand liet steken. Leyla en Toledo vochten met 500 musketiers en 600 ruiters hun weg naar het midden van het dorp.

Daarop opende de artillerie van Boussu het vuur en vielen de Schotten aan. Alexander Farnese leidde daarop de terugtocht in. Boussu zag af van een achtervolging en was de gevierde winnaar van de Slag van Rijmenam..

Wanneer zou deze ontmoeting plaatsvinden? 26-27-28 december vanaf 18u.

Waar? Kromveld

Reeksen

Dubbel dames:
1. 15 punten
2. 30 punten
3. +40j

Dubbel heren:
1. 15 punten
2. 30 punten
3. +45j

Dubbel gemengd:
1. 15 punten
2. 30 punten
3. H+45j en D+40j

Inschrijven
Inschrijven kan via een berichtje naar Jos!
GSM : 0497/820254
jozef.van.den.wyngaerd@email.com

Mocht je niet in aanmerking komen voor één van klassementen stuur dan zeker een mailtje naar Jaimie@kromveld.be met je klassement en je voorkeur hoe je graag zou willen aantreden (enkel of dubbel).

We kijken al vol enthousiasme uit naar deze ontmoeting